?>
03-05-2022 / 07:14

ОРЕНДА ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК. ВІДПОВІДЬ НА НАЙПОШИРЕНІЙШІ ПИТАННЯ


Чи можна надати в оренду сформовану земельну ділянку (є кадастровий номер, визначена площа), яка потребує зміни цільового призначення?

Якщо під час передачі в оренду земельної ділянки потрібно змінювати її цільове призначення (код цільового призначення), ділянку можна передати в оренду після відновлення роботи Державного земельного кадастру (ДЗК). Позаяк зміну цільового призначення ділянки потрібно зафіксувати в кадастрі.

Чи можна передавати в оренду землі запасу для ведення сільськогосподарського виробництва без зміни їх цільового призначення?

Із 2021 року землям запасу сільськогосподарського призначення присвоюють окремий код цільового призначення. Коли таку ділянку передають в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, їх потрібно присвоїти новий код цільового призначення. Водночас у разі зміни цільового призначення потрібно вносити відомості до ДЗК, який наразі не працює. Тому передати земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка перебуває в запасі, можна буде після відновлення роботи ДЗК. Ділянка сформована (з кадастровим номером, площею) як землі загального користування (пасовища, сіножаті). Ділянка передається виключно на земельних торгах які відбуваються в системі Прозорро.Продажі. Для цього потрібно зареєструватись на електронному торговельному майданчику https://sale.auction.org.ua/

Чи можна цю земельну ділянку передавати в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (розорювати)?

Земельні ділянки під громадськими сіножатями та громадськими пасовищами мають окремий код цільового призначення — 18.00. Щоб передати їх в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, потрібно змінювати код цільового призначення ділянки. Це стане можливим лише після відновлення роботи ДЗК, де відображають відомості про цільове призначення земельної ділянки. для цього потрібно зареєструватись на електронному торговельному майданчику https://sale.auction.org.ua/ та дочекатися поки відповідна терріторіальна громда виставить вітповідну земельну ділянку на земельні торги.

Чи дозволено формувати земельну ділянку за рахунок ділянки під господарськими будівлями і дворами для передачі такої ділянки в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва?

Закон № 2145 не забороняє формувати земельну ділянку під господарським двором із метою передачі її в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Але проблема в тому, що такі земельні ділянки мають різне цільове призначення. Щоб зареєструвати ділянку в кадастрі та внести до нього відомості про нове цільове призначення ділянки, потрібно внести відповідні дані до ДЗК. Але ДЗК наразі не працює, тому поки що передавати в оренду цю земельну ділянку не можна, і знову ж це відбувається виключно через земельні торги.

Чи можна розробляти документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на присадибні ділянки (для будівництва та обслуговування житлового будинку), а також проводити держреєстрацію цієї земельної ділянки?

Щоб передати громадянам у власність присадибні земельні ділянки, потрібно зареєструвати ці ділянки — у ДЗК, а права на них — у Державному реєстрі речових прав (далі — Реєстр прав). Оскільки Кадастр і Реєстр наразі не працюють, земельні ділянки у власність не передають. Закон № 2145 не поширюється на відносини щодо передачі присадибних земельних ділянок органами влади у власність громадян.

Чи можуть органи місцевого самоврядування передавати в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення із цільовим призначенням «для ведення фермерського господарства»?

Згідно із Класифікацією, окремими видами цільового призначення земельних ділянок є: код 01.01 — для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; код 01.02 — для ведення фермерського господарства. Оскільки у вашій ситуації потрібно змінювати цільове призначення, ділянку в оренду на підставі Закону № 2145 не передають.

Чи можна здати в оренду земельну ділянку державної власності, яка перебуває у постійному користуванні сортодослідної станції (КВЦПЗ — 01.09)?

Земельні ділянки науково-дослідних установ та земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва мають різне цільове призначення. Земельну ділянку не можна передати в оренду на підставі Закону № 2145, якщо потрібно змінювати її цільове призначення.

Як змінити склад угідь — «пасовище» на «рілля» у разі передачі земельної ділянки в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва?

Зміну угіддя «пасовище» на «рілля» проводять шляхом розробки проєктів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь. Склад угідь із зазначенням контурів, координат поворотних точок підлягає внесенню до Кадастру — це частина відомостей про земельну ділянку (ст. 15 Закону України «Про Державний земельний кадастр» від 07.07.2011 № 3613-VI). Тож зміна складу угідь земельної ділянки наразі неможлива. Вона буде доступною, коли запрацює ДЗК, до якого необхідно внести відповідні зміни, виключно на земельних торгах в системі Прозорро.Продажі.

Чи може місцева рада надати земельну ділянку для городництва громадянину відповідно до статті 36 Земельного кодексу України?

Місцева рада зможе це зробити тільки після відновлення роботи ДЗК та Реєстру прав — на підставі не Закону № 2145, а Земельного кодексу України (ЗК), виключно на земельних торгах в системі Прозорро.Продажі, для цього місцевій раді подрибно зареєструватись на майданчику https://sale.auction.org.ua/ в якості «Замовника» земельних торгів.

Як законно передати в користування землі в межах населених пунктів біля присадибної ділянки (городи), якщо ці землі не використовуємо?

Вони належать спадкоємцям, але відсутнє будь-яке документальне оформлення. Якщо померлі громадяни (спадкодавці) не мали оформлених прав на городи, а здійснювали фактичне землекористування, то їх спадкоємці не можуть успадкувати ці городи. Очевидно, такі земельні ділянки слід вважати вільними, вони належать на праві власності громадам і їх можна надавати в користування іншим особам.

Чи можна передавати в оренду частину площі землі, яка не має кадастрового номера?

Під час передачі в оренду частину площі земельної ділянки потрібно сформувати її у земельну ділянку за правилами, що передбачає Закон № 2145. Тобто на підставі розробки землевпорядної документації землеустрою щодо інвентаризації земель.

Чи дозволено передавати в оренду невитребувані (нерозподілені) паї? Так, це можливо. Такі земельні ділянки передають в оренду за рішенням ради відповідної територіальної громади. Де отримати відомості про землі державної власності, які можна передати в оренду?

До відновлення роботи ДЗК такі відомості можна отримати у Держгеокадастрі або його територіальному органі. Сільська, селищна та міська ради теж можуть мати такі відомості, та виставляти відповідні земельні ділянки на продаж після відновлення роботи ДЗК відповідно до норм Земельного Кодексу України, виключно на земельних торгах в системі Прозорро.Продажі, для цього місцевій раді подрибно зареєструватись на майданчику https://sale.auction.org.ua/ в якості «Замовника» земельних торгів.

У який спосіб передаватимуть в оренду земельні ділянки під водними об’єктами? Закон № 2145 не регулює питання передачі в оренду земельних ділянок під водними об’єктами. Таку передачу можна здійснювати на підставі ЗК, Закону про аквакультуру та інших законодавчих актів, але тільки після відновлення роботи ДЗК та Реєстру прав, у якому можна буде зареєструвати право оренди водного об’єкта, а не договір оренди. Але наразі ДЗК і Реєстр не працюють, після відновлення роботи передача в оренду буже здійснюватися, виключно на земельних торгах в системі Прозорро.Продажі, для цього місцевій раді подрибно зареєструватись на майданчику https://sale.auction.org.ua/ в якості «Замовника» земельних торгів.

З аналізу матеріалів Мінагрополітики, та Земельного законодавства України.

.

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини