?>
02-12-2022 / 13:06

Система Прозорро.Продажі працюватиме навіть в умовах блекауту

Державна електронна торгова система Прозорро.Продажі, в якій проходять онлайн-аукціони з продажу та оренди активів, продовжує працювати навіть в умовах блекауту та незалежно від відключень електроенергії у тому чи іншому місті або по всій Україні.

Аукціони в системі Прозорро.Продажі проходитимуть навіть за умови блекауту, оскільки з травня 2022 року сервери знаходяться у хмарі Amazon Web Services (AWS) за межами України та повністю незалежні від ситуації з електропостачанням в Україні.

Офіційний сайт Прозорро.Продажі буде основним джерелом інформації про статус аукціону та інформацію про учасників.

Що роблять електронні майданчики

За інформацією держпідприємства частина майданчиків, які працюють з клієнтами, забезпечені власними генераторами живлення, додатковими акумуляторами для ноутбуків менеджерів, інтернет-модемами різних операторів звʼязку, ще частина майданчиків організували роботу команд з-за кордону. Це дозволяє забезпечувати стабільну роботу екосистеми та допомагати організаторам оголошувати торги, а учасникам брати в них участь. Завантажити таблицю з кризовими контактами майданчиків.

Що врахувати учасникам та організаторам онлайн-аукціонів

Перш за все радимо учасникам подбати про наявність декількох девайсів для участі в аукціоні — ноутбук, комп'ютер, планшет або телефон, з яких можна брати участь у торгах та робити ставки. Зарядити свої девайси або підключитися до мережі для участі в аукціоні ви можете також в одному з пунктів незламності, які працюють по всій Україні. Перелік адрес таких пунктів доступний за лінком.

Якщо майданчик не може забезпечити необхідні послуги, учасник може зареєструватися на іншому акредитованому майданчику, що такі послуги забезпечує. Варто пам’ятати, що за вже поданими заявками на участь в аукціонах треба працювати з того майданчика, з якого вони були здійснені. Водночас якщо учасник тільки здійснив реєстрацію, але ще не перерахував внески для участі та не встиг подати свою цінову пропозицію, і за умови, що досі триває час подання пропозицій, він може терміново перереєструватись на будь-якому працюючому іншому майданчику та подати свою заявку на участь в аукціоні через нього. Також нагадуємо, що брати участь в одному аукціоні з двох різних майданчиків одночасно — порушення вимог Регламенту, наслідком якого буде дискваліфікація такого учасника.

Для підписання протоколів та/або укладання договорів за підсумками проведених аукціонів радимо використовувати системи кваліфікованого електронного підпису (КЕП), який можна зробити безкоштовно заздалегідь за посиланням.

Водночас якщо переможець аукціону не має можливості вчасно передати (онлайн або поштою) підписаний протокол або договір торгів, Прозорро.Продажі наполегливо рекомендують попередити про це майданчик і обов’язково проінформувати організатора торгів, тобто, замовника, а також повідомити про готовність передати відповідні документи з появою звʼязку.

Як організатор може оголосити аукціон під час блекауту

В умовах блекауту можливість оголошення аукціонів в системі для організаторів залишається. Перелік майданчиків з їхніми кризовими номерами доступний за посиланням. Дізнатися про статус та результати аукціону організатор може на офіційному сайті Прозорро.Продажі або у представника свого майданчика.

Прозорро.Продажі як адміністратор системи нагадує, що торги можуть бути скасовані тільки за рішенням організатора в межах чинного законодавства.

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини