?>
03-01-2024 / 17:23

Попри чималі ризики, пов’язані з Великою війною, інвестиційний клімат в Україні дає привід, щонайменше, для стриманого оптимізму. Поступове пожвавлення активності в державній системі електронних торгів «Prozorro.Продажі» почали фіксувати вже у другому кварталі 2022 року, коли країна оговталася від шоку перших тижнів Великої війни. За цей рік онлайн-аукціони майже досягли показників довоєнного 2021 року. Як зауважує керівник АТ «Прозорро.Продажі» Сергій Бут, конкуренція за державні активи зберігається на високому рівні. Тож Укрінформ розпитав, яким був цей рік для компанії, та поцікавився очікуваннями від роботи в 2024-му.

ВІДНОВЛЕННЯ АКТИВНОСТІ ТА НАБЛИЖЕННЯ ДО ДОВОЄННИХ ПОКАЗНИКІВ

- За підсумками року різні експерти та аналітики прогнозують поліпшення економічного стану в Україні. Ваша команда адмініструє електронну торгову систему, яка слугує своєрідним індикатором інвестиційної активності в Україні. За якими тенденціями спостерігаєте? Як змінилися показники торгів порівняно з минулим роком?

- Я би назвав 2023-й рік роком відновлення, коли вдалося подолати певні кризові явища 2022-го або пом'якшити їхній негативний ефект. Загалом будь-яке порівняння з минулим роком буде у вигідний бік. Якщо говорити про Prozorro.Продажі, то найвдалішим для нас був 2021 рік. Взагалі мало який рік може зрівнятися саме з 2021-м за багатьма параметрами. Якщо поглянути на обсяги реалізації активів у системі у 2022 році, то в першому кварталі бачимо катастрофічне падіння, а от з другого кварталу вже почалося поступове відновлення. Минув перший шок, почали потроху повертатися на ринок інвестори, всі зрозуміли, що наче не так все й погано з безпекою та економікою.

У 2023-му році у системі відбулося майже 19,3 тисячі успішних аукціонів на загальну суму понад 14 мільярдів гривень

Одним з чинників успіху певних напрямів у 2022 році стало впровадження низки законодавчих ініціатив. Наприклад, відновлення аукціонів з малої приватизації державного майна, аукціони з оренди комунальних сільгоспземель та торги з продажу «дочок» російських банків від Фонду гарантування тощо.

Однак говорити, що ми повернулися до довоєнних показників, поки що зарано, але ми вже до них наближаємося.

- Актуалізуйте дані за кількістю проведених у 2023 році аукціонів та отриманих за їхніми результатами коштів.

- У 2023-му році в системі відбулося майже 19,3 тисячі успішних аукціонів на загальну суму понад 14 мільярдів гривень. Ще понад 2 тисячі торгів перебувають на етапі закриття угод і можуть додатково поповнити бюджети на 1 мільярд гривень.

У 2022 році, наприклад, кількість успішних аукціонів була майже зіставною – 18 тисяч, але рівень доходу відрізняється значно. Минулого року це було 8,3 мільярда гривень. Така різниця у сумі пояснюється тим, що цього року на торги були виставлені переважно активи з вищою балансовою вартістю.

- Якщо говорити про певні ринки, які з них у 2023 році є топовими за обсягами доходів?

Найдорожчий актив цього року – Іллічівський олійно-жировий комбінат, за майно якого виручили 700 млн грн

- Традиційно лідирує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Цього року Фонд продав активів майже на 5 мільярдів гривень.

Далі іде мала приватизація з 3,3 мільярда гривень. Тут у нас кілька організаторів: це Фонд державного майна та його регіональні відділення, які продають державне майно, та органи місцевого самоврядування, що реалізовують комунальні активи.

Також традиційно об'ємний ринок – продаж майна банкрутів. У 2023 році його було продано на 2,7 мільярда гривень. Організатори реалізації такого майна – арбітражні керівники.

Четвертим важливим і успішним напрямом є земельні торги – понад 1,3 мільярда гривень доходу. Це відносно новий напрям, адже земельна реформа і продаж на аукціонах ділянок розпочалися напередодні повномасштабного вторгнення. Проте, незважаючи на війну, ми спостерігаємо досить високий попит на ці активи та конкуренцію і водночас не спостерігаємо якогось критичного зменшення пропозицій. Цікаво, що однаково активні на цих торгах як регіони, наближені до лінії зіткнення, так і ті, що в більш-менш глибокому тилу. Загалом за весь час від земельних аукціонів надійшло трохи більше ніж 2 мільярди гривень.

П'ятий серед найуспішніших напрямів – це загальний продаж активів від різних організаторів. Цей напрям приніс трохи більше ніж 1 мільярд гривень доходу.

Найдорожчим активом, проданим в системі цього року, стало майно збанкрутілого ПАТ «Іллічівський олійно-жировий комбінат», до якого належать також земельні ділянки, нерухомість. Його продали за 700 мільйонів гривень. Цей лот став одним з найбільших аукціонів взагалі за всю історію роботи Prozorro.Продажі. Це свідчення того, що навіть під час війни інвестори готові до значних інвестиційних проєктів.

Найдорожчий актив цього року – Іллічівський олійно-жировий комбінат, за майно якого виручили 700 мільйонів гривень.

- Ви зазначили, що за кількістю проведених аукціонів 2023 рік зіставний за показниками з минулим. А як щодо конкуренції, вона зберігається на такому ж рівні?

- Так. Протягом воєнного часу ми не зафіксували суттєвого падіння конкурентності, тобто критичного зниження попиту на активи не було. В середньому у нас і цього року, і минулого приходять більш ніж два учасники на один аукціон. Це добре. Я нагадаю, що в багатьох напрямах процедура торгів передбачає визнання аукціону успішним навіть за наявності одного учасника.

Я наголошую, що показник «2+» учасники є середнім. Існують аукціони, на які приходять десятки учасників, що прямо відображається на фінальній вартості об'єкта. Наприклад, лідер цього року за кількістю потенційних інвесторів – аукціон з приватизації нежитлових приміщень в Ужгороді – зібрав 47 учасників. І в результаті цього ціна об’єкта з 12 тисяч гривень виросла до 10 мільйонів гривень!

ЛІДЕРИ ПРОДАЖІВ: АКТИВИ БАНКІВ, ЩО ЛІКВІДОВУЮТЬСЯ

- Які ринки найконкурентніші з точки зору потенційних інвесторів?

- Найбільш поширений і найбільш затребуваний актив, на який приходить найбільше учасників, – це комерційна нерухомість: офісні будівлі, складські, виробничі, логістичні приміщення. Я би це пояснив тим, що саме нерухомість є найбільш зрозумілим та вигідним об’єктом для інвестицій. Інвестор переважно знає, що можна зробити з цим майном після приватизації. Тоді як, наприклад, проблемні кредити банків – доволі вузький ринок, що потребує певної експертизи, тому працювати на ньому може невелика кількість інвесторів.

У земельних аукціонів – трохи менша конкурентність, але на них все одно приходить трохи більше учасників, ніж в середньому в системі – десь у 1,5 раза більше.

- Ви зауважили, що Фонд гарантування традиційно є лідером за кількістю торгів. Цей рік – не виняток. Як ви поясните, чим зумовлене це лідерство?

- Один із факторів – це те, що цього року ФГВФО активно реалізовував на торгах активів банків, пов'язаних з країною-агресором. Крім того, цьогорічні успіхи пов'язані з попередніми періодами, оскільки фонд має доволі значний обсяг не реалізованих активів, починаючи з 2016 року. Станом на кінець грудня 2023 року в системі Prozorro.Продажі фонд вже оголосив 150 електронних торгів на понад 4 мільярдів гривень.

- Такий інструмент, як галузеві пули, що Фонд гарантування запровадив у цьому році, наскільки він ефективний? Скільки їх вже відбулося?

- Так, цей проєкт розпочався лише у вересні цього року. Зазвичай, щоб оцінити ефект від того чи іншого інструменту, потрібно десь пів року. Тому поки що за ці неповні чотири місяці важко щось сказати. Але активність за цими пропозиціями є. За цей період було заведено 10 таких пулів, зокрема активи кількох банків: «Мегабанку», «Промінвестбанку», «Банку Січ». Ми уважно слідкуємо за цими проєктами, але щось конкретно можна буде говорити десь вже у першому півріччі цього року. Фонд гарантування вважає цей інструмент перспективним і надалі планує формувати пули.

- Також цього року уряд зобов’язав акціонерні товариства з державною часткою 100% реалізовувати свої активи в системі «Prozorro.Продажі». Які перші результати цього нововведення?

- Це одночасно і нова категорія, і не нова. Цього року нарешті на законодавчому рівні врегульовано питання щодо обов’язкової реалізації через онлайн-аукціони непрофільних активів компаніями, 100% акцій яких належать державі. Насправді ж частина цих підприємств добровільно оголошували такі торги у системі ще з 2017 року, якщо не з 2016. Насамперед це – Укрпошта, давній наш партнер. Ми з нею робили пілотні проєкти як з реалізації нерухомості, так і з надання приміщень в оренду. Укрзалізниця теж ще до впровадження цього порядку продавала брухт на наших аукціонах, здавала вагони в оренду.

На кінець року в Prozorro.Продажі оголошено понад 300 аукціонів з продажу та оренди активів державних товариств на загальну стартову суму 1,5 млрд грн

За два місяці після набрання чинності постанови Кабміну торги оголосили 7 державних АТ: Об'єднана гірничо-хімічна компанія, Національна суспільна телерадіокомпанія України, УкрБуд, Украгролізинг, Укрпошта, Укрзалізниця, ВСМПО Титан Україна.

Станом на 20 грудня на Prozorro.Продажі оголошено понад 300 аукціонів з продажу та оренди активів державних товариств. Загальна стартова сума виставлених на торги активів становить 1,5 мільярда гривень.

Це також перспективний напрям, і ми очікуємо, що наступного року він масштабується, оскільки є попит з боку підприємств на такі аукціони. З іншого боку, не всі підприємства операційно поки що готові до такої роботи. Тож буму пропозицій наразі ми не спостерігаємо.

На кінець року в Prozorro.Продажі оголошено понад 300 аукціонів з продажу та оренди активів державних товариств на загальну стартову суму 1,5 мільярда гривень.

- Восени Кабмін також вдосконалив процедуру продажу арештованого майна в управлінні АРМА, коли переніс її на Prozorro.Продажі. В чому особливість таких аукціонів і які результати?

- Дійсно, в середині листопада було ухвалено постанову Кабміну, за якою передбачено, що арештовані активи в управлінні АРМА продаватимуть виключно через онлайн-аукціони. Таких аукціонів ще не було. Але для цього вже є і технічна, і законодавча база, тому ми найближчим часом очікуємо ці лоти на державних онлайн-аукціонах в системі.

Теж в листопаді уряд затвердив порядок управління санкційним майном, згідно з яким всі ці активи також слід реалізовувати через електронні аукціони. Це активи, які належать резидентам держави-агресора, і кошти від їхньої реалізації мають іти у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Ми чекаємо на ці аукціони і лоти у 2024 році.

- Славнозвісну яхту Медведчука теж продасте?

- Є певна різниця між активами, які перебувають на суверенній території України, і активами поза її межами. Те, що перебуває поза межами України, через різні причини і специфіку юрисдикції країн перебування передбачає дещо іншу процедуру. Плюс до цих об’єктів обмежений фізичний доступ. Тому і згадана яхта Медведчука, і інші подібні об’єкти, арештовані АРМА, будуть реалізовувати іноземні продавці, вимоги до яких також встановив уряд. А от арештоване майно, що в Україні, продаватимуть тільки через державні онлайн-аукціони Prozorro.Продажі.

ПРОЗОРИЙ ПРОДАЖ ЗЕМЛІ Й ТЕ, ЩО В НАДРАХ

- Наскільки успішними є аукціони з продажу спецдозволів на користування надрами? Організатор цих торгів – Держгеонадра – доволі часто сповіщає про те, що торги, які вони оголосили, не відбуваються. В чому причина?

- Тут – своя проблематика. Наприклад, не завжди початкова вартість виставлених на продаж лотів дає змогу встановити високий гарантійний внесок для учасників торгів. Умовно кажучи, втратити 10 тисяч гривень гарантійного внеску для більшості недобросовісних учасників не так вже і страшно.

Якщо підбивати підсумки цього року, то загалом з Держгеонадрами у нас відбулося понад 60 аукціонів на загальну суму 390 мільйонів гривень. Це непоганий результат. Хоча у попередні періоди відбувалися торги, які приносили і до мільярда гривень. Сам факт, що ці торги регулярно проводяться і приносять гроші, вже є індикатором економічної ситуації в Україні.

Найбільш дорогими аукціонами у 2023 році стали продаж родовища торфу «Під бором» на Івано-Франківщині, ціна реалізації якого становила 35 мільйонів гривень. І за таку ж приблизно ціну було реалізовано спецдозвіл на видобуток піску на ділянці «Вишгородська» на Київщині.

- Із 1 січня стартує наступний етап ринку землі: разом із фізичними особами землю зможуть купувати також юридичні особи. Чи всі передумови для цього створені у системі «Prozorro.Продажі»?

- Ми готові до цих новацій. Є необхідний функціонал системи і завершуємо роботи над регламентом. Ринок землі – новий напрям взагалі для нашої країни. Тому ми розуміємо, що нам потрібно вкладатися і організаційно, і технологічно для подальшої роботи з цим напрямом, щоб за кожного наступного кроку організатори торгів та інвестори мали змогу одразу використати весь наявний інструментарій для аукціонів.

- Якої динаміки в цьому напрямі ви чекаєте з 1 січня?

- Ми очікуємо, що запуск чергового етапу земельної реформи додасть конкурентності на ринку. Адже з допуском юридичних осіб на нього передусім розширюється база покупців. Це має зумовити зростання остаточної вартості активу. Поки що важко оцінити, наскільки, але, в будь-якому разі, ми розраховуємо на значне зростання.

Також, однозначно, має збільшитися і кількість пропозицій земельних активів. Думаю, ближче до кінця першого півріччя 2024 року на основі реальних аукціонів ми зможемо оцінити основні показники цього ринку.

- Напевно, найбільш очікуваною подією на ринку є велика приватизація, старт якої оголошено на 2024 рік. Як триває підготовка і коли чекати на появу в системі перших лотів?

Очікуємо, що у першому півріччі відбудеться перший аукціон з великої приватизації

- На велику приватизацію в 2024 році у нас великі плани. Були певні сподівання, що минулого року як мінімум один об'єкт підготують до реалізації. Але не склалося. Проте, за інформацією Фонду держмайна, у цьому напрямі триває робота, є прогрес з підготовкою обʼєктів до виставлення на торги. Фонд держмайна ще два місяці тому оприлюднив перелік об'єктів, які будуть виставлені в рамках великої приватизації. Все це – великі підприємства, зі своєю складною історією, структурою активів. І на такі торги має приходити дуже обізнаний інвестор, який добре розуміє ринкову вартість об'єктів, їхню специфіку, ризики…

Ми очікуємо, що у першому півріччі відбудеться перший аукціон з великої приватизації. Я поки що не готовий сказати, що саме з наявного переліку виставлять першим. Система «Prozorro.Продажі» повністю готова до першого аукціону з великої приватизації у 2024 році. Важливо правильно провести всю підготовчу роботу для оголошення торгів, поширити інформацію про нього для залучення зацікавлених покупців і, власне, провести сам аукціон. Велика приватизація – серйозний крок і важливе завдання в 2024 році. Тому ми очікуємо, що до цього процесу буде прикута значна суспільна увага.

Юлія Абакумова, Київ
Фото надала пресслужба АТ «Прозорро.Продажі»


https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3807627-se...


Поділитися:

Читайте також:

Всі новини